PİYASA VERİLERİ

Son Değer

Değişim

*Veriler, 15 dakika gecikmeli olarak gelmektedir. Borsa İstanbul seans saatleri içerisinde veriler temin edilmekte olup Borsa İstanbul'un kapalı olduğu gün ve saatlerde son işlem gününün kapanış verisi yansıtılmaktadır.

BIST 100

Loading
Gedik Yatırım'da Hesap
Açmak Çok Kolay!

İstediğiniz yerden, istediğiniz zaman şubeye gitmeden, beklemeden görüntülü görüşme ile kolayca hesap açabilirsiniz.

Haftalık Bülten: Bilançolar ve Merkez Bankalarının Toplantıları Risk İştahı Üzerinde Belirleyici Olacak

24-30 Temmuz Haftalık Bülten

Yayınlanma Tarihi: 24.07.2023


Çin’den gelen büyüme rakamlarının beklentilerin altında kalması ile zayıf risk iştahıyla başladığımız haftada açıklanan bilançolardaki güçlü karlılık rakamları piyasaları destekledi. Bu hafta Fed toplantısı ve Fed Başkanı Powell’ın açıklamaları vereceği mesajlar haftanın majör başlığı konumunda bulunuyor. Son iki yılın dip seviyesinde gelen TÜFE rakamı, üç yılın en düşük artışın kaydedildiği ÜFE sonrası istihdam cephesinde ki bozulma Fed’e ilişkin beklentilerin şekillenmesinde belirleyici olan başlıklardı. Bu hafta gerçekleşecek toplantıya ilişkin beklentiler 25 baz puanlık faiz artışı yönünde şekilleniyor. Euro Bölgesi'nde haziran ayında enflasyon aylık bazda %0,3 seviyesinde kalırken, yıllık bazda beklentilere paralel %5,5’e geriledi. Çekirdek enflasyon ise %5,5’e yukarı yönlü revize edildi. Bu revizyon sonrası Avrupa Merkez Bankası’nın bu hafta gerçekleştireceği toplantısında faiz artırımlarına devam edeceği beklentilerini güç kazandı. Avrupa Merkez Bankası'nın şahin isimlerinden J. Nagel Temmuz ayındaki toplantıda faiz artışına ihtiyaç olduğunu, Eylül toplantısı için ise daha çok veri görülmesi gerektiğini, Klaas Knot ise, faiz artışlarının yaz aylarından sonra da devam etmesinin ihtimal dahilinde olduğunu belirtirken, yapılacak sözlü yönlendirmeye ilişkin beklentiler önemini koruyor.

Körfez Ziyaretleri ve TCMB Sonrası Sıkılaştırma Hamleleri Takip Ediliyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında enerji, ulaştırma, altyapı, lojistik, e-ticaret, finans, sağlık, gıda, turizm, emlak, inşaat, savunma sanayii, yapay zeka ve ileri teknolojiler gibi alanlarda 13 belgenin imzalandığı anlaşmaların toplam tutarının 50,7 milyar dolar olduğu duyurdu. TCMB yeni yönetimi altında ikinci toplantısında da piyasa beklentilerinin altında bir faiz artışı gerçekleştirdi. TCMB politika faizini 250 baz puan artışla %17,50'ye çıkarırken karar metninde sıkılaştırma sürecinin devamına karar verildiğini vurguladı. Metinde miktarsal sıkılaşma mesajı da öne çıktı. Kur korumalı mevduat hesapları için zorunlu karşılık oranı %15 olurken seçici kredi vurgusunun ardından reeskont kredilerinde limit artışı kararı geldi. Başkan Hafize Gaye Erkan, Enflasyon Raporu 2023-3'ün tanıtımı amacıyla perşembe günü saat bilgilendirme toplantısı düzenleyecek. TCMB, yılın 2. Enflasyon Raporu toplantısında 2023 sonu enflasyon tahminini % 22,3, gelecek yıl sonu tahminini de %8,8'de sabit tutmuştu.

tablo

Borsa İstanbul’da İkinci Çeyrek Finansallarla Birlikte Volatilitenin Devamı Bekleniyor

Endekste 26 Mayıs 2023 tarihinde 4.437 seviyelerinden başlayan yükseliş eğilimi, 22 Haziran 2023 tarihinde TCMB PPK toplantısı öncesi düzeltmeler yaşarken TCMB faiz kararı sonrası tekrardan sert yükseliş eğilimi kaydederek yükseliş eğilimini sürdürdü. Geçen hafta itibariyle baktığımızda hafta içi günlük sert düzeltme hareketleri görülürken, düşüşler aynı sertlikle alımlarla karşılandı. Geçen hafta BIST 100 endeksi haftalık bazda %3,89’luk değer kazanarak 6.687,78 seviyesinden tamamladı. Teknik görünümde endeks tarafında yükseliş eğilimi devam ederken bir yandan da indikatörlerde yorulma emareleri izlenmektedir. Yükseliş trendi bozulmadıkça endekste düşüşler düzeltme hareketleri olarak takip edilebilir. Bu görünüm altında 5 günlük üssel hareketli ortalamanın üzerinde hareket eden endekste ortalamanın bulunduğu 6.585 ile 6.565 aralığı düzeltmelerde destek bölgesi olarak takip edilebilir. Bu aralık altındaki fiyatlamalarda ise 6.450 ve 6.280 seviyeleri düşüşlerde destek seviyeleri olarak izlenebilir. Fiyatlama 5 günlük üssel hareketli ortalamalar üzerinde kaldıkça yukarıda 6.724 - 6.800 – 6.981 ve 7.100 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir.

tablo

Yeni Haftada Ne Konuşacağız?

Temmuz ayının son haftası majör merkez bankalarının haftası olarak görülüyor. Başta Fed olmak üzere Avrupa, Japonya Merkez Bankalarının faiz kararları açıklanacak. Piyasaların en merak ettiği toplantı her zaman olduğu gibi Fed toplantısı olarak bulunuyor. Fed, en son haziran ayı toplantısında faize dokunmamıştı. Piyasalarda, artık Fed'in faiz artış döngüsünü sonlandırdığını düşündü. Ancak verilen mesajlar, açıklanan ekonomik veriler, Fed'in temmuz ayı toplantısında da faiz artışına devam edeceğine yönelik beklentiyi güçlendirmiş oldu. Bu doğrultuda, Fed için 26 Temmuz Çarşamba günkü toplantısında 25 baz puanlık faiz artışı bekleniyor. Fed'in karar metnindeki ifadeleri, Fed Başkanı Powell'ın konuşması haftanın en önemli gündemi olabilir. Fed sonrasında 27 Temmuz Perşembe günü Avrupa Merkez Bankasının(ECB) faiz kararı olacak. ECB içinde 25 baz puanlık faiz artış beklentileri korunurken, eylül ayı toplantısına nasıl bir ışık tutacağı merak konusu. 28 Temmuz Cuma günü ise Japonya Merkez Bankasının(BoJ) faiz kararı takip edilecek. BoJ için bu toplantıda da mevcut politikası koruması bekleniyor. BoJ'un açıklamaları da, Asya saatleri içinde piyasaların seyrinde etkili olabilir. Faiz kararları dışında ABD ve Avrupa kanadında hafta içerisinde açıklanacak önemli ekonomik veriler bulunuyor. Hafta içerisinde ABD ve Avrupa Merkez Bankalarının faiz kararlarının ardından her iki ülke merkez bankalarının yetkililerinin de konuşmaları başlayabilir. Onların konuşmaları da, piyasaların takibinde olacaktır. Yurt içinde, TCMB'nin faiz kararı geride kalırken, yeni haftada TCMB'nin enflasyon raporu ön planda olacaktır. Bu yılın üçüncü enflasyon raporu olacak ve enflasyon raporundaki güncellemeler yakından izlenecektir. TCMB faiz karar metninde, enflasyonist risklere dikkat çekildiği için piyasalar bu enflasyon raporunda TCMB'den yıl sonu için enflasyon güncellemesi bekliyor. Enflasyonda yapılacak olası bir güncelleme, enflasyonla ilgili beklentiler, TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın söylemleri yakından izlenecektir. Kabine toplantısının 24 Temmuz Pazartesi günü yapılması bekleniyor. Toplantı sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşması takip edilecektir.

Raporun Detayları

24 - 28 Temmuz 2023 tarihli haftalık teknik analiz raporumuzun detaylarını incelemek için tıklayınız.

İnternet sitemizde yapılan bu paylaşımlar, yalnızca bilgilendirme amaçlı olup herhangi bir şekilde yatırımcılara telkinde bulunma, yatırımcıları yönlendirme yahut yatırımcılara kar/zarar vaadi verme şeklinde yorumlanamaz.

İlginizi Çekebilecek Yazılar