PİYASA VERİLERİ

Son Değer

Değişim

*Veriler, 15 dakika gecikmeli olarak gelmektedir. Borsa İstanbul seans saatleri içerisinde veriler temin edilmekte olup Borsa İstanbul'un kapalı olduğu gün ve saatlerde son işlem gününün kapanış verisi yansıtılmaktadır.

BIST 100

Loading
Gedik Yatırım'da Hesap
Açmak Çok Kolay!

İstediğiniz yerden, istediğiniz zaman şubeye gitmeden, beklemeden görüntülü görüşme ile kolayca hesap açabilirsiniz.

Yatırım Hesabı Nedir? Nasıl Açılır?

Yatırım Hesabı Nedir? Borsa Hesabı Nasıl Açılır?

Yayınlanma Tarihi: 29.04.2024

 

Birikiminiz var ve en doğru şekilde değerlendirmek istiyorsunuz. Planlarınız kısa veya uzun vadeli olabilir. Her durumda geleceğe yönelik mali hedeflerinize ulaşabilmek için birçok farklı finansal enstrüman kullanabilirsiniz. Hisse senetleri, tahviller, yatırım fonları ve diğer enstrümanlara ulaşabilmek için yapılması gereken ilk iş güvenilir bir finans kurumunda yatırım hesabı açmaktır. Peki yatırım hesabı nedir ve nasıl açılır, diğer hesap türlerinden farkı nedir? Yatırım hesabı hakkında tüm merak edilenleri yazımızda yanıtlıyoruz.


yatırım hesabı

Yatırım Hesabı Nedir?

Emeklilik, üniversite öğrenimi gibi uzun vadeli planlar için biriktirilen paranın enflasyon artışı gibi durumlarda değer kaybetmesi çok istenen bir durum değildir. Bu nedenle birikimleri olan kişiler bu miktarları nakit para olarak tutmak yerine altın, döviz gibi varlıklara çevirmeyi tercih eder. Altın, döviz gibi doğrudan satın alıp fiziki olarak saklayabileceğiniz varlıkların yanı sıra hisse senedi, tahvil ve fon gibi mevduat araçları ile de birikiminizi çoğaltabilirsiniz. Bu tür araçların alım-satım işlemleri için finans kurumlarında özel bir hesabınızın olması gerekir. Bu hesaba “yatırım hesabı” denir. Bankalar, aracı kurumlar veya finans şirketleri tarafından sunulan farklı seçenekler arasından birikim hedefinize uygun olanı seçmek mümkündür.

Yatırım Hesabı Nasıl Açılır?

Farklı bankalarda birden çok hesabınız olabilir. Birikiminizi değerlendirmek için kullanacağınız hesap diğerlerinden farklı olarak sadece bu uygulamaya özeldir. Bu hesaplar Sermaye Piyasası Kurulu’nca (SPK) düzenlenen finansal kurallara tabidir. Bu düzenlemelerin temel amacı birikimlerini değerlendirmek isteyen kişileri koruyarak piyasalardaki düzenin adil şekilde işlemesini sağlamaktır. Birikiminizi değerlendirmek için açacağınız hesaplar da bu tür işlemler için özel olarak tasarlanır. Farklı enstrümanlar üzerinden alım satım yapabilir, portföyünüzün kontrolünü bu hesap üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.

 

Yatırım hesabını birçok farklı finans kurumunda açmanız mümkün. Aracı kurumlarda ise yatırım hesabı açma işlemleri genel olarak şu adımlarla gerçekleştirilir:

  • Aracı kurumun mobil uygulaması üzerinden, telefonla arayarak veya kurumun şubesine giderek hesap açma başvuru işlemini başlatabilirsiniz.
  • Bilgilerinizi verdikten sonra aracı kurum tarafından hesap açılış işlemleri gerçekleştirilir.
  • Belirlediğiniz miktardaki parayı aktararak alım satım işlemlerine başlayabilirsiniz.

Bankalarda ise hesap açmak için şu adımları takip edebilirsiniz:

  • Bankalarla çalışmak için öncelikle ilgili bankada bireysel bir hesabınızın bulunması gerekir. Eğer bireysel hesabınız yoksa öncelikli olarak bunu açtırmalısınız.
  • Bireysel hesabınız varsa mobil uygulama, çağrı merkezi veya banka şubesi aracılığıyla bir yatırım hesabı açma talimatı vermeniz yeterlidir.
  • Değerlendireceğiniz birikiminizi bireysel hesabınızdan yatırım hesabınıza aktarabilirsiniz.
  • Bu hesaptan fon, hisse senedi ve diğer alım satım işlemlerine başlayabilirsiniz.

 

Gedik Yatırım'da şubeye gitmeden; görüntülü görüşme ile dakikalar içinde hesap açıp, alım-satım işlemlerinizi kolayca gerçekleştirebilirsiniz.

Yatırım Hesabı Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Birikiminizi değerlendirmek için hesap açacağınız kuruluşla ilgili bazı detayları bilmeniz önem taşır. Yatırım hesabı açarken aşağıda yer alan konulara özellikle dikkat etmek gerekir:

  • Lisans: Hesap açacağınız kuruluşun resmi finansal lisanslar ve onaylara sahip olması önemlidir. Kurumun yasal olup olmadığını öğrenmek için Borsa İstanbul ve SPK’nın internet sitelerinden araştırma yapabilirsiniz.

  • Hesap İşlem Ücretleri: Hesap açtığınız kuruluşun özel ücretlendirmeleri olabilir. Genellikle hesap açılırken herhangi bir ücret talep edilmez ancak işlem üzerinden komisyon alınabilir. Farklı kuruluşları karşılaştırarak bir seçim yapmanız mümkündür.

  • Yatırım Tutarı: Hesap açmak istediğiniz kuruluşun özel koşulları olabilir. Bazıları açtığınız hesapta işlem yapabilmek için “minimum tutar” yatırmanız gerektiğini söyleyebilir. Bununla birlikte fon satın alımı gibi bazı işlemlerde önceden belirlenmiş asgari tutarlar olur. Hesap açtırdığınız finans kuruluşuyla görüşerek buraya özel detayları öğrenebilirsiniz.

  • Danışmanlık: Birikiminizi en doğru şekilde değerlendirmek niyetindesiniz ancak konu hakkında çok fazla bilgi ve deneyim sahibi olduğunuzu düşünmüyorsunuz. Finans kuruluşlarında konunun uzmanları size yardıma hazır olarak bekler. Hesap açacağınız kuruluşa karar vermeden önce bu uzmanlarla konuşarak öneriler arasından sizin için en avantajlı olanı tercih edebilirsiniz.

 

Hesap açmak için araştırma yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli noktaları listeledik. Peki resmi olarak lisanslı hangi kurumlarla çalışabilirsiniz?

Yatırım Hesabı Aracı Kurumları

Birçok finansal kuruluş ve banka aracılığı ile birikimlerinizi değerlendirmek üzere bir hesap açtırmanız mümkün. Seçenekleri değerlendirerek kendiniz için en avantajlı koşullara sahip olan kurumu tercih edebilirsiniz.

Bankalar

Bir bankada bireysel hesabınız varsa fazla prosedüre gerek kalmadan farklı hesaplar da açtırabilirsiniz. Bunun için mobil uygulama üzerinden “yatırım hesabı aç” talimatı vermeniz yeterlidir. Bankanın müşterisi olduğunuz için genellikle farklı bir işlem gerçekleştirmenize de gerek olmaz. Bununla birlikte bankaların bu işlemlerle ilgili aldığı komisyonları, geri ödeme planlarını ve işlem seçeneklerini çok iyi değerlendirmeniz gerekir.

Sigorta Şirketleri

Sigorta şirketleri üzerinden açacağınız yatırım hesabı genellikle uzun vadeli finansal hedefleriniz için idealdir. Bankanızla birlikte çalışan bir sigorta şirketinde emeklilik, birikim, üniversite ve eğitim gibi çeşitli hesaplar açabilir, paranızı değerlendirebilirsiniz. Bazı sigorta ürünleri fonlara göre vergi avantajları sağlar. Paranızın bir kısmı veya tamamı sigorta şirketi tarafından garanti altına alınmış olur. Bununla birlikte sigorta şirketlerinde finansal enstrümanların alım - satım esnekliği diğer finans kuruluşlarına göre çok daha az veya hiç yoktur.

Diğer Finansal Kuruluşlar

Aracı kurumlar hisse senedi, forex, yatırım fonları, tahvil ve bonolar gibi birçok finansal enstrümana kolay erişim sağlar. Banka veya sigorta şirketlerine kıyasla daha düşük işlem ücreti ve komisyonlar sunabilirler. Bu kurumlar sayesinde portföyünüzü dilediğiniz gibi yönetip, kendinize göre çeşitli stratejiler belirleyebilirsiniz. Ayrıca yatırım konusunda ihtiyacınız olan uzman desteğine kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Bu şirketler üzerinden hesap açarken olası riskleri minimize etmek için farklı aracı kurumların sunduğu hizmetlerle ücretleri karşılaştırmanız önemlidir. Finans araçları ve piyasa hakkında bilgi edinerek güvenilir, lisanslı bir aracı kurumu daha kolay seçebilirsiniz.

İhtiyaçlarınıza en uygun yatırım ürününü bulmak, bu ürünle ilgili sizleri doğru bilgilendirmek ve birikimlerinizi doğru yönetmek için biz varız. Sermaye piyasalarında sunulan tüm yatırım ürünlerine, Gedik Yatırım farkı ile kolayca ulaşabilirsiniz.

Yatırım Hesabı ve Vergilendirme

Yatırım hesabı açıldığı zaman hangi vergilere tabi olunur? Mevduat sahibi kazandığı miktarlardan ne kadar vergi ödemek zorundadır? Hesaplara göre vergilendirmeye dair detaylı bilgileri okuyabilirsiniz.

Vergi Avantajları

Temelde bu tarz menkul kıymet gelirlerinde stopaj yoluyla uygulanan bir vergilendirme bulunur. Menkul kıymetler gelirlerinin vergilendirilmesi ile ilgili merak ettiklerinizi Yatırımcı Rehberi’mizden öğrenebilirsiniz.

Vergi İadeleri

BİST’te işlem gören varantlar, hisse senedi, devlet tahvili ve hazine bonosu alım satım kazançları vergilendirmeye tabidir. Bununla birlikte Borsa İstanbul’da işlem gören Gelir Vergisi Kanunu’nun Geçici 67. Maddesi kapsamındaki pay senetlerinin stopaj oranı sermaye şirketleri için %0, diğer şirketler için %10’dur. Kurumlardaki alım satım işlemlerinden elde edilen gelirin vergilendirilmesinde kaynakta kesilen stopaj hesaplanan vergiden mahsup edilerek artan kısım iade edilir.

Vergi Yükümlülükleri

Temettü, Eurobond ve yabancı menkul kıymetler gibi bazı varlıklardan elde edilen gelirlerde vergi beyanı verme uygulaması devam ediyor. Bu tür işlemlerde kazanılan miktarın hesaplanması, beyanname verilmesi, verginin ödenmesi geliri elde eden kişilerin sorumluluğunda. Yılın başında ilgili beyannamelerin verileceği tarihleri kontrol ederek yükümlülükleri yerine getirebilirsiniz.

Yatırım Hesabı Çeşitleri

Finansal hedefler ve risk toleransına göre birçok farklı hesap türü seçmek mümkündür. Bu hesapların her biri farklı amaçlara uygun şekilde tasarlanarak kullanıcıya sunulur. En sık kullanılan çeşitler arasında kişilerin kendi birikimlerini yönetmeleri için kullandıkları bireysel hesaplar, şirketler için açılanlar; uzun vadeli finansal hedefler için tasarlanan emeklilik ve eğitim gibi hesaplar bulunur.

Bireysel Yatırım Hesabı

Birikimlerinizi değerlendirerek uzun veya kısa vadeli mali hedeflerinize ulaşmak için kişisel bir hesap açabilirsiniz. Her durumda açtığınız yatırım hesabı üzerinden birikiminizi değerlendirerek gelir elde edersiniz. Bireysel hesapta sorumluluk sadece hesabı açan kişiye aittir. Dolayısıyla hangi finansal enstrümanları alıp satacağınıza, varlıklarınızı ne kadar çeşitlendireceğinize siz karar verirsiniz. Yani finansal yatırımlarınızla riskinizi kendinize göre yönetebilirsiniz. Bireysel hesabınızı açtığınızda uzmanların, finans haberlerinin ve analistlerin yorumları ile bilgilerinizi güncel tutarsınız. Böylelikle portföyünüzle birikiminizi takip ederek gerektiği zamanda stratejilerinizi baştan kurgulayabilirsiniz.

İşletme Yatırım Hesabı

İşletme yatırım hesabı şirket adına açılır. İşletme yatırım hesapları hesaplar işletmenin sermaye piyasalarında varlık oluşturmak için kullandığı özel bir hesap türüdür. Böylelikle işletme hisse senedi, tahvil, bono, forex, fon ve daha birçok finansal enstrümanın alım satımını yaparak elde ettiği geliri artırabilir. Şirketler konuyla ilgili bir hesap açarak yatırım yapmaya başladıkları andan itibaren vergi avantajından yararlanabilir, stratejilerine göre kazançlarını artırabilir, enflasyondan korunabilir ve finansal piyasada görünür olabilirler. 

Emeklilik Yatırım Hesabı

Emeklilik Yatırım Hesabı (EYH) bireylerin ilerleyen yaşlarda daha rahat bir yaşam sürebilmeleri için tasarlanmış bir tasarruf sistemidir. Bu sistemde açılan hesaba belirli aralıklarla katkı payı ödemek gerekir. Ödenen katkı payları çeşitli emeklilik fonlarında değerlendirilir ve ilerleyen yıllarda bir kerede veya aylık olarak hesabı açan kişiye geri ödenir. Emeklilik hesabı, uzun vadeli tasarruf yapmanızı sağlar ancak taahhüt vadesi dolayısıyla tercih edilmeyebilir. EYH’ye ödenen katkı paylarının bir kısmı vergi matrahından düşülür. Bununla birlikte düzenli ödemenin gerçekleştiği hesaplara devlet tarafından bir ek katkı payı ödemesi gerçekleştirilebilir. Emeklilik hesabı açtıktan sonra risk toleransınıza göre en uygun fon sepetini seçerek tasarruf etmeye başlayabilirsiniz.

Eğitim Yatırım Hesabı

Eğitim hesabı da tıpkı EYH’de olduğu gibi uzun vadeli yatırım stratejisi için idealdir. Çocukların eğitim dönemlerine kadar birikim yapabilir ve çeşitli fon sepetleri arasından seçim yaparak bu birikimi değerlendirebilirsiniz. Eğitim yatırım hesabı genellikle 18 yaşına kadar olan çocuklar için açılabilir. Bu hesapta yapılan yıllık birikimler vergi avantajı da sağlar. Çocukların üniversite veya mesleki eğitim masrafları için kullanılabilen bu hesaplarda devlet katkısı da bulunabilir.

Yatırım Hesabı Bloke Tutarı Nedir?

Yatırım hesabı bloke tutarı, parasını değerlendirmek isteyen kişinin sahip olduğu menkul kıymetlerin değeri üzerinden belirlenen bir tutardır. Bu tutar yatırımcının açık pozisyonlarını sürdürerek riskleri karşılayabilmesi amacıyla hesaplanır. Bloke tutarı genellikle borsa ve aracı kurumlar tarafından belirlenir. Bloke tutarı hesap sahibinde bulunması gereken asgari teminat miktarını ifade eder. Asgari teminat miktarı hesap sahibinin menkul kıymetlerinin değeri, piyasa koşullarıyla ekonomik stratejilere göre değişiklik gösterebilir. Hesap sahibinin bloke tutarını sürekli takip ederek gerekli durumlarda teminat güncellemesi yapması gerekir.

Yatırım Hesabı Mutabakatı Nedir?

Yatırım hesabı açıp finansal araçlarla birikiminizi değerlendirmeye başladığınız andan itibaren menkul kıymetlerle nakit bakiyeden oluşan bir portföy oluşturmaya başlarsınız. Aracı kurumda bulunan kayıtlarınız ve portföyünüzün arasında oluşabilecek uyumsuzlukları tespit etmek için yapılan işleme yatırım hesabı mutabakatı denir. Bu mutabakat hesap sahibinin finansal güvenliği ve doğru bilgiye erişimi açısından önem taşır. Aracı kurumlar genellikle her ay bir mutabakat yapmanızı ister. Online olarak gönderilen mutabakat metnini okuyarak onaylamanız yeterli olacaktır. Mutabakat metninde aracı kurum tarafında kaydedilen, tarafınızca yapılmış işlemlerin bir ekstresini görebilirsiniz. Bu ekstreyi kendi kayıtlarınızla karşılaştırarak uyumlu olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

Yatırım Hesabı Saklama Ücreti Nedir?

Yatırım hesabında hisse senetleri, tahviller, fon payları gibi finansal araçlarla oluşturduğunuz portföyünüz, aracı kurum tarafından güvenle saklanır. Hesap saklama ücreti sayesinde aracı kurumlarda şu işlemler gerçekleştirilir:

 

  • Yazılımcı Ücretleri: Yatırım hesaplarına ait tüm verilerin güvenli şekilde saklanabilmesi için güncel teknolojiye sahip gelişmiş yazılımlar ve konusunda profesyonel yazılımcıların istihdamı gereklidir.
  • Sunucu ve Veri Merkezi Maliyetleri: Verilerin saklanması için yüksek kapasiteye sahip sunucular kullanılır. Kurulum, işletim ve bakım maliyetleri de bu ücretin bir parçasıdır.
  • Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Ücretleri: Finans kurumlarının BDDK ve diğer denetim mekanizmaları ile uyumlu olması önemlidir. Periyodik denetim ve düzenlemeler operasyonel maliyetler arasında yer alır.
  • Borsa ve Veri Lisans Ödemeleri: Hisse senedi hareketlerinin anlık güncellemelerle takip edilmesi önemlidir. Güncelleme ve takip işlemleri için borsa ve veri sağlayıcı kuruluşlardan lisans almak gerekir. Lisans maliyetleri de saklama ücreti kalemleri arasındadır.

 

Yatırım hesabınız aracı kurumda kaldığı sürece verileriniz güvenle saklanır, anlık güncellemeler ve resmi lisanslı tüm hizmetlerden kolaylıkla faydalanabilirsiniz. Saklama ücreti olarak belirlenen miktar, kuruma göre farklılaştığı gibi portföyünüzdeki varlıklara göre de değişebilir.

Yatırım Hesabı Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yatırım hesabı, birikimlerinizi değerlendirerek kazanç sağladığınız bir kaynaktır. Getiri elde etmek için hedef ve planlamanız olması, yatırım yaparken de bu hedefinize yönelik sürdürülebilir bir disiplinle işlem yapmanız şarttır. Bu doğrultuda hesabınıza her ay belirli bir miktar ekleme yapmanız gerekir. İkinci önemli nokta da risk toleransınızdır. Hedeflediğiniz getirinin vadesiyle, kaybetmeyi göze alabileceğiniz miktar üzerinde net bir fikrinizin olması gerekir. Yatırım hesabı üzerinden borsa, forex gibi piyasalarda uzun vadeli bir strateji belirleyebilir veya kısa vadede trader olarak alım - satım yapabilirsiniz. Hedef, plan ve risk toleransınızı belirledikten sonra finans araçlarına karar verebilir, strateji belirleyebilir, işleme başlayabilirsiniz.

Yatırım Hesabı ve Para Transferi

Yatırım hesabınızda var olan varlıkları satarak nakit paraya çevirebilir veya nakit ekleyerek portföyünüze daha fazla emtia katabilirsiniz. Tüm bu işlemleri yaparken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var:

Yatırım Hesabına Para Yatırma

Bankalar aracılığı ile açtığınız hesabınıza para yatırırken bireysel hesabınızdan transfer yapabilirsiniz. Aracı şirketlerdeki hesaplarınız için bankalardan EFT yapabilirsiniz. Aracı kuruma EFT ile nakit aktarımı yaparken kurum tarafından belirtilen işlem sırasına uyum sağlamanız önemlidir.

Yatırım Hesabından Para Çekme

Yatırım hesabınızdaki nakit miktarı bireysel hesabınıza aktarmak için hesaplar arası transfer yapabilirsiniz. Nakit transferlerinde finans kurumuna özel kuralların olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Bazı fonlarda satış talimatının üzerinden belirli bir süre geçmesi gerekebilir. Fon bozdurarak nakit ihtiyacınızı karşılayacaksanız ödeme emrinin alındığı gün ve saat ile nakde çevrildiği zamana dair tüm detaylar hakkında bilgilendiğinizden emin olmanız önemlidir.

Yatırım Hesabı Hizmetleri

Yatırım hesabı açtığınız finansal kuruluş, hesabınız sayesinde aşağıdaki şu hizmetlere erişiminizi sağlar:

  • Alım Satım İşlemleri: Hesabınız aracılığıyla kısa ve uzun vadeli hisse senedi, tahvil, bono, forex ve yatırım fonları gibi finansal enstrümanlar alıp satabilirsiniz.
  • Para Transferleri: Hesabınızdan transfer yapılabilecek diğer tüm banka hesaplarına para aktarımı gerçekleştirebilirsiniz.
  • Raporlama: Yatırım hesabınızla ilgili işlem geçmişinizi ve bakiyenizi gösteren raporlar alabilirsiniz.
  • Araştırma ve Analiz: Finans kuruluşları hesap sahiplerine piyasalarla finansal enstrümanlar hakkında araştırmalar yaparak analiz hizmeti sunabilirler.
  • Portföy Yönetimi: Banka ve aracı kurumlardaki uzmanlar analiz uygulamalarıyla hesap sahiplerine danışmanlık verebilir. Bununla birlikte sürekli olarak alım - satım işlemleriyle uğraşmak istemeyen kişiler, aynı finans kuruluşlarından portföy hizmeti de alabilir. Bu hizmet kapsamında hesabınızın olduğu kuruluş sizin hedeflerinize en uygun şekilde portföyünüzü yöneterek kazancınızı artırmaya çalışır.

Online Hizmetler

Çalıştığınız finans kuruluşunun mobil uygulaması veya internet sitesinden kullanıcı adı ve şifrenizle giriş yaparak hesabınıza ulaşabilir, size özel hizmetlerden faydalanabilirsiniz.

Telefonla Hizmetler

Yatırım hakkında detaylı bilginiz yoksa hesabınızın olduğu finans kuruluşunun telefonla verdiği hizmetlerden faydalanabilirsiniz. Hesabınızla ilgili detaylı bilgilere çağrı merkezi aracılığı ile ulaşabilir, portföyünüzle ilgili talimatları buradan verebilirsiniz.

Şubede Hizmetler

Yatırım portföyü oluşturmak istiyorsunuz ancak uzman videoları ile internet üzerinden aldığınız bilgilere güvenemiyorsunuz. O zaman bir finans kuruluşunun şubesine giderek tüm işlemlerinizi burada yaptırabilirsiniz. Şubedeki işlemlerde uzmanlarla doğrudan görüşüp kendi risk toleransınızı ve hedeflerinizi netleştirebilir; birikiminizle ilgili kararları daha kolay verebilirsiniz.


Size en yakın Gedik Yatırım şubesini bulmak için tıklayın.

Yatırım Hesabı Kapatma

Yatırım hesabı kapatma işlemi için mobil uygulamaları kullanabilir, telefon hizmetinden faydalanabilir veya şubeye giderek işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. Bununla birlikte hesabı kapatmadan önce şu detaylara dikkat etmeniz önem taşır:

 

  • Yatırımlarınızın Durumu: Hesabınızda aktif bir işlemin olmaması, bakiyenizin sıfır olması gerekir. Dolayısıyla hesabınızda varolan finansal varlıkları satabilir veya başka bir hesaba aktarmak için işlem yapabilirsiniz.
  • Bekleyen Emirler: Bekleyen emirler bakiyenizdeki nakit veya varlıksal hareketlere karşılık gelir. Hesabınızı kapatmak için tamamen pasif olması önemlidir.
  • Virman Talebi: Yatırım hesabınızı kapatmadan önce bir virman talebinizin olup olmadığını kontrol etmelisiniz.
  • Vergisel Yükümlülükler: Hesap kapatma işleminin vergisel yükümlülükleri olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
  • Alternatifler: Hesabınızı kapatmadan önce alternatifleri değerlendirmeniz de önemlidir. Yatırımlarınızı başka bir bankaya veya aracı kuruma aktarmayı düşünebilirsiniz.

Hesabınız kapandığı an MKK (Merkezi Kayıt Kuruluşu) üzerinde bulunan hesabınız da pasifleştirilir. Bununla birlikte banka hesaplarınızın tamamının kapanışıyla ilgili bir talimat verdiyseniz bankanızla konuşup bu işlemin MKK sistemine yansıyacak şekilde yapılmasına dair bir hatırlatma yapabilirsiniz.

Yatırım Hesabı ve Güvenlik

Yatırım hesabı açtırmak istediğiniz kuruluşun profesyonel ve güvenilir olması sizin verilerinizin de güvenle saklanması anlamına gelir. Hesabı açmaya karar verdiğinizde SPK tarafından lisanslı bir kurum seçmeniz önemlidir. Hesap şartları ve ödemekle yükümlü olduğunuz ücretleri gözden geçirerek hangi kuruluşla çalışacağınıza karar verebilirsiniz. Kişisel bilgilerinizi ve şifrenizi koruyarak hesabınızla ilgili tam bir güvenlik sağlayabilirsiniz.

Kişisel Bilgilerin Korunması

Yatırım hesabınızın ve dolayısıyla kişisel bilgilerinizin korunması çok önemlidir.  Hesap açmaya karar verdiğinizde kurumların kişisel verileri koruma ile ilgili politikalarını araştırarak tercihlerinizi buna göre yapabilirsiniz. Bununla birlikte kişisel bilgilerin korunmasında bireylere düşen çeşitli görevler bulunur. Bu görevlerin en önemlisi kişisel bilgileri paylaşmamaktır. Tahmin edilemeyen güçlü bir parola kullanarak hesabınızın ele geçirilmesini önleyebilirsiniz. Şifrenizi sadece kurumun mobil uygulaması ve internet sitesi üzerinden girerek bilgilerinizin güvende kalmasını sağlayabilirsiniz. Aynı şekilde kişisel bilgilerinizi içeren belgeleri veya e-posta gibi gönderileri güvenli şekilde saklamanız da bilgilerinizin korunması açısından önemlidir. Şüpheli bir e-posta veya bağlantı alırsanız tıklamamanız, kurumdan gelen sms dahil herhangi bir mesajın güvenilirliğinden emin olmadan bağlantıları açmamanız da sizin sorumluluğunuzdadır.

İşlem Güvenliği

Güvenilir bir finans kuruluşunda yatırım hesabı açtığınızda hesap aracılığı ile yapacağınız tüm işlemlerin bu kuruluş tarafından koruma altında olduğunu kabul etmiş olursunuz. Dolayısıyla hesap açacağınız kurum hakkında detaylı araştırma yapmanız ve güvenilirliğinden emin olmanız önemlidir. Bununla birlikte işlem yaparken sadece hesap açtığınız kurumun mobil uygulamasını ve internet sitesini kullanmanız gereklidir. Eğer herhangi bir şekilde şüphe hissederseniz kurumun teknik destek hattını arayarak doğrulama yapabilirsiniz.

 

Yatırım hesabı açtığınız finansal kuruluşun da işlem güvenliği ile ilgili sorumlulukları bulunur. Öncelikli sorumlulukları güvenli bir altyapı oluşturmaktır. Verileri korumak, yetkisiz erişimi engellemek için altyapılarının üst düzey güvenlik sistemiyle kurgulanmış olması gerekir. Bu aynı zamanda güvenli veri merkezi, ağ altyapısı, veri şifrelemesi gibi bileşenlerden oluşan geniş kapsamlı operasyonel bir sistemdir. Sistemin güvenlik güncellemeleri ve yamalarını da düzenli olarak sürdürmesi için dinamik olması gerekir. Finans kuruluşunun kimlik doğrulama prosedürleri kullanıcılar için zor olsa da bu temelde hesapların güvenilirliğini korumak için önemlidir. Çok faktörlü kimlik doğrulama veya biyometrik kimlik doğrulama gibi ek sistemlerle bu güvenilirlik güçlendirilebilir. Bununla birlikte finans kuruluşları yatırımcıların hesaplarını izleyebilir. Bu hesap hareketlerinde şüpheli işlemlerin kontrolü için önemlidir. Olağandışı para transferi veya beklenmedik bir yatırım hareketi gibi durumlar için sistem takibi gereklidir.

Fraud (Sahtekarlık) Önleme

Yatırım hesabında kişisel bilgilerin korunması çok önemlidir. Kişisel bilgileriniz çalınırsa veya sızdırılırsa aşağıdakiler gibi birçok riske maruz kalabilirsiniz:

  • Finansal Kayıp: Kişisel bilgileriniz hesaplarınızdan para çalmak veya sahte hesaplar açmak için kullanılabilir.
  • Kimlik Hırsızlığı: Kişisel bilgilerinizle sizin adınıza kredi veya kredi kartları açmak veya diğer dolandırıcılık türlerini gerçekleştirmek için kullanılabilir.
  • İtibar Kaybı: Kişisel hesabınızdaki bilgiler itibarınızı zedelemek için kullanılabilir.


Finansal kurum ve kuruluşlar hesap açtıran bireylerin güvenilirliğini sağlamak için bazı sorumlulukları yerine getirmelidir. Tüm işlemler için güvenilir bir altyapı oluşturmak şirketin en önemli sorumluluğudur. Güvenlik duvarları, diğer yazılımlarla dışarıdan gelecek herhangi bir saldırı durumuna karşı da tam koruma sistemi oluşturmaları önemlidir. Bununla birlikte firmaların siber güvenlik farkındalığı konusunda personel eğitimini gerçekleştirmesi gerekir. Bu eğitimlerde personelin kimlik avı, sosyal mühendislik ve diğer siber saldırıları tanıyarak bunlardan nasıl korunacağını öğrenmiş olmaları önemlidir.

 

Birikimlerinizi değerlendirmek için hesap açmayı düşündüğünüz firmanın öncelikli olarak teknolojik anlamda kendini sürekli yenileyen, güvenilir ve korunaklı bir altyapıya sahip olması önemlidir. Bununla birlikte sektördeki uzun yıllara varan deneyimi, profesyonel uzman sayısı ve şubeleri ile birikimlerinizi değerlendirme konusunda ihtiyaç duyduğunuzda yanınızda olmalıdır.

Gedik Yatırım ile kısa ve uzun vadeli finansal hedeflerinize ulaşma konusunda önemli bir adım atabilirsiniz. Çeyrek asrı aşkın tecrübemiz, 50’ye yakın şubemiz ile her zaman yanınızdayız. Görüntülü görüşme ile dakikalar için yatırım hesabınızı açmak için tıklayın.

İnternet sitemizde yapılan bu paylaşımlar, yalnızca bilgilendirme amaçlı olup herhangi bir şekilde yatırımcılara telkinde bulunma, yatırımcıları yönlendirme yahut yatırımcılara kar/zarar vaadi verme şeklinde yorumlanamaz.

İlginizi Çekebilecek Yazılar