PİYASA VERİLERİ

Son Değer

Değişim

*Veriler, 15 dakika gecikmeli olarak gelmektedir. Borsa İstanbul seans saatleri içerisinde veriler temin edilmekte olup Borsa İstanbul'un kapalı olduğu gün ve saatlerde son işlem gününün kapanış verisi yansıtılmaktadır.

BIST 100

Loading
Gedik Yatırım'da Hesap
Açmak Çok Kolay!

İstediğiniz yerden, istediğiniz zaman şubeye gitmeden, beklemeden görüntülü görüşme ile kolayca hesap açabilirsiniz.

Altın Çeşitleri Nelerdir?

Altın Çeşitleri, Ziynet Çeşitleri Nelerdir?

Yayınlanma Tarihi: 29.03.2024

 

Kıymetli metal piyasasında farklı yatırım türleri vardır. Metalin kendisi kadar onunla ilgili yan şirketler de iyi birer kaynak olabilir. Değerli maden piyasasının en gözde emtiası altın için de durum aynıdır. Altının yanı sıra onu çıkaran veya arama faaliyetlerinde bulunan şirketlere de yatırım yapabilirsiniz. Belirli bir tarih ve fiyattan alım - satımı taahhüt eden vadeli sözleşmelerden, borsadaki fonlar aracılığıyla altına endeksli işlemlere kadar farklı birçok yatırım alternatifiyle çeşitlendirilmiş bir portföy oluşturulabilir. Bununla birlikte borsada en çok yatırım yapılan altın çeşitleri ve isimleri hakkında daha ayrıntılı bilgi sahibi olmak ister misiniz? Fiziki veya sanal olarak satın alacağınız altın boyutları ve isimleri ile ilgili tüm detayları yazımızda bulabilirsiniz.

altın

Altın Türleri ve İsimleri Nelerdir?

Borsaya yeni girmiş yatırımcılar kaç çeşit altın var sorusunun yanıtını sıkça araştırır. Altın çeşitleri renkleri, türleri, ağırlık ve ayarlarına göre farklı sınıflara ayrılır. Ziynet altın çeşitleri başlığı altında renklerine göre sınıflandırmayı görebilirsiniz. Ağırlıklarına, ayar ve türlerine göre altın türleri için okumaya devam edin.

Astar Altın

Astar altın veya plaka olarak isimlendirilen bu tür külçe veya metal levhanın inceltilmesiyle elde edilir. Bu altınlar işlenmeye hazır türlerdir. Kuyumcularda satışı yapılırken işçilik bedelinden etkilenmez. Dolayısıyla gram veya kilo ağırlıklarıyla satın alınan bu altınları kuyumcu veya sarraflarda işçilik ücretine katlanmadan doğrudan bozdurmak mümkün olur.

Ons Altın

Uluslararası piyasada altın fiyatının belirlendiği birim olan ons 31,10 gram ağırlığa karşılık gelir. Küresel olarak altın fiyatları ons başına dolar olarak belirlenir. Yatırım piyasasında genel olarak ons veya gram altın terimleri kullanılır. Gram altın Türkiye’de altın fiyatının belirlendiği birimdir. Yatırımcı genellikle bütçe ve stratejisine göre ons altın veya gram altına yatırım yapar.

Gram Altın

Bu altın türü İstanbul Altın Rafinerisi (İAR)’nin tescilli markası olan yüksek saflıktaki standart ağırlık ve saflıktaki garantili külçeleri ifade eder. Genel olarak küçük yatırımlar için tercih edilen bu altın türü 1 gr’dan 100 gr’a kadar, 995 ya da 999,9 saflıkta üretilir. Gram altın fiyatı piyasadaki dalgalanmalara göre değişiklik gösterebilir. Saflık miktarları 24 ayarda 0,995 ve 22 ayarda 0,916’dır. Yatırımcılar genellikle altın alırken saflık düzeyine ve ayarlara dikkat eder. Çünkü bu özellikle kaliteyi ve değeri belirler.

Çeyrek Altın

Türkiye Cumhuriyeti Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından basılan ve üzerinde Atatürk'ün portresi bulunan 22 ayar (916 saflıkta) bir altın para birimidir. Adından da anlaşılacağı gibi, tam altının dörtte biri ağırlığında olan çeyrek altın, pratik boyutları ve ulaşılabilir fiyatı ile tercih edilir. Hediyelik olarak kullanılmasının yanı sıra küçük ve orta ölçekli yatırımcılar açısından da caziptir. Çeyrek altın yüksek likiditeye sahiptir, ihtiyaç hâlinde kuyumculara satılarak kolayca nakde çevrilebilir.

Yarım Altın

Yarım altın, Türkiye'de sıklıkla kullanılan ve yatırım amacıyla tercih edilen değerli bir metaldir. Adından da anlaşılacağı gibi, standart bir altın paranın yarısı kadar ağırlığa sahiptir. Yarım altının ağırlığı yaklaşık olarak 3,49 gramdır ve 22 ayar (916 saflık) altından üretilir. Altının güncel fiyatına göre değişkenlik gösteren yarım altın fiyatları, ekonomik dalgalanmalara bağlı olarak sık sık değişebilir. Yarım altınlar tasarım açısından da çeşitlilik gösterir ve üzerlerinde genellikle Osmanlı motifleri veya Cumhuriyet dönemi sembollerini taşıyan işlemeler bulunur.

Cumhuriyet Altını - Tam Altın

Popüler kıymetli metallerden olan Cumhuriyet ile tam altın genellikle birbiriyle karıştırılır. Bu nedenle Cumhuriyet altını tam altın mı sorusu sıkça sorulan sorular arasında yer alır. Tam altın 7,016 gram ağırlığındadır. Ön yüzündeki Atatürk portresi diğerine göre daha küçüktür. Cumhuriyet altını ise 7,216 gram ağırlığındadır ve ön yüzdeki Atatürk portresi daha büyüktür. Cumhuriyet altınını çapı 22 mm ve tam altının çapı 30 mm’dir.

Reşat Altını

Piyasada nadir bulunan Reşat altını genel olarak koleksiyon amaçlı yatırımlar olarak kullanılır. V. Mehmet Reşat döneminde basılan ve onun adını taşıyan Osmanlı dönemi altın parası olan bu altın 7,2; 18 ve 36 gram olarak farklı ağırlıklarda basılmıştır. 36 gram olan altın 45 mm çapındadır ve “Reşat 5’li” olarak adlandırılır.  18,04 gram ve çapı 35 mm olan modelin adı ise “Reşat 2,5’luk altın”dır.

Hamit Altını

Antika değerdeki Hamit altın isimleri ile müsemma serinin bir üyesidir. Bu altın Osmanlı döneminde 2. Abdülhamit için basılmıştır. Gremse altının 2, çeyrek altının 20, yarım altının 10 katıdır. 22 ayar altın 0,916 saflığındadır, kulpsuz ağırlığı 35,08 gramdır. Kulplu ağırlığı ise 35,34 - 36,19 gram arasıdır. Hamit altını, Reşat’a göre daha popülerdir ve bu nedenle de değerinin fazla olduğu düşünülür.

Gremse Altın

Kıymetli maden yatırımcılarının sıkça araştırdığı konu olan gremse altın nedir sorusunu fiziki özellikleriyle yanıtlamak mümkün. Kafalı olarak da adlandırılan bu altın türü tam altının 2 katı olarak düşünülse de aslında tam altının 2,5 katıdır. Çeyrek altının tam 10 katı olan gremse 22 ayar ve 0,916 saflığındadır. Kulpsuz olanlar 17,54 gram, kulplular ise 17,80 - 18,15 gram arasındadır. Has gremse 16,05 gramdır ve çapı 40 mm’dir.

Ziynet Altın Çeşitleri Nelerdir?

Ziynet altın takı olarak kullanılabilen türleri de içeren altın çeşitlerinin genel ismidir. Ziynet olarak kullanılan altınlar renklerine göre çeşitlenir. Sarı altın, genellikle gümüş ve bakır alaşımı ile üretilen ve en popüler türdür. Beyaz altın sarı olanla aynı özelliklere sahip olmakla birlikte alaşıma nikel, çinko, gümüş gibi beyaz renk veren materyaller de eklenir. Yeşil altın ise çok nadir olarak kullanılan, bakır ve gümüş alaşımlı ziynet eşyasıdır.

 

Cumhuriyet Ziynet Altınları, Türkiye Cumhuriyeti Darphanesi tarafından üretilen ve Türkiye’yi temsil eden değerli yatırım araçlarıdır. Para yerine geçebilen bu özel altınlar, Türkiye Büyük Millet Meclisi kararıyla belirlenen standartlara sahiptir. Farklı ağırlıklarda bulunan Cumhuriyet altınları, Ata çeyrekten başlayarak Ata beşliğe kadar değişen gramajlara sahiptir. Yatırım amacıyla tercih edilen ziynet altınlar arasında Ata ve Reşat Altın gibi modeller de bulunur. Ata altınlar genellikle daha küçük ve yatırım odaklıyken eski tarihli Reşat Altınlar takı olarak kullanılır.

 

Ziynet altınlar, yatırımcılar tarafından sıklıkla tercih edilir ve piyasada kulplu ile kulpsuz olmak üzere farklı seçeneklerle sunulur. Cumhuriyet altını fiyatları, dolar kuruna bağlı olarak değişiklik gösterir ve piyasa koşullarına göre günlük olarak farklılık arz eder. Beşli, iki buçuklu, tam, yarım ve çeyrek ziynet gibi çeşitlerle sunulan altınlar yatırımcılara maddi değer alternatifleri sunar. Özellikle uzun vadeli yatırımlar için uygun olan Cumhuriyet altınları, güvenilir bir yatırım aracı olarak öne çıkar.

 

Altın Hesabı Nedir, Nasıl Açılır? merak ediyorsanız yazımıza göz atabilirsiniz. Gedik Yatırım olarak yatırımcılarımızın ihtiyaçlarına göre çeşitlendirdiğimiz ürünlerimizle her zaman yanınızdayız.

İnternet sitemizde yapılan bu paylaşımlar, yalnızca bilgilendirme amaçlı olup herhangi bir şekilde yatırımcılara telkinde bulunma, yatırımcıları yönlendirme yahut yatırımcılara kar/zarar vaadi verme şeklinde yorumlanamaz.

İlginizi Çekebilecek Yazılar